30-01-09

Plectrude - Amélie Nothomb

plectrude

Op de achterflap van het boek:
Een jonge vrouw vermoordt haar man, omdat hij haar ongeboren kind een alledaagse voornaam wil geven. In de gevangenis bevalt ze van een dochter en pleegt ze zelfmoord. Wat moet er van het kind worden? Behalve een onmogelijke voornaam torst de kleine Plectrude een loodzware erfenis. Het meisje wordt liefdevol opgenomen door haar tante en ontpopt zich als de meest veelbelovende danseres van haar generatie. Het sprookje is echter van korte duur. Anorexia nervosa transformeert de florissante jongedame in een wandelend geraamte en brengt haar aan de rand van het graf.
Amélie beschrijft de wereld van het ballet op een genadeloze wijze: wie de top wil bereiken moet er zelfs zijn gezondheid voor opofferen. Plectrude gaat over een prinsesje dat droomt van het absolute, maar onverhoopt in de grote boze wereld van de volwassenen terechtkomt. Een hedendaags sprookje over moorddadige prinsessen en verstikkende stiefmoeders, met hilarische dialogen, ijzersterke maximes, surrealistische wendingen en een verrassend happy end.

Mijn mening over het boek:

Hmmm zou het een overdosis Nothomb zijn? Of liggen de thema’s uit dit boek me gewoon minder. Ik kan niet zeggen dat ik het een slecht boek vind maar een hoogvlieger is het ook niet. De eerste keer dat deze schrijfster me een beetje ontgoocheld.

17:39 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik moet nu dat in de oorspronkelijke Franse versie lezen (voor Frans, uiteraard)
en ik snap er gene kak van.

Gepost door: Plectrude | 27-04-09

De commentaren zijn gesloten.