03-02-09

Zwavelzuur - Amélie Nothomb

zwavel

Op de achterflap van het boek:

In de veertiende roman van Nothomb is een concentratiekamp de setting van een realityprogramma. De slachtoffers worden door de programmamakers van de straat geplukt, de kapo's zorgvuldig geselecteerd op brutaliteit en meedogenloosheid.
De twee hoofdpersonages in het programma zijn elkaars tegenpolen: Zdena, een 'lelijk' meisje uit een lager milieu, heeft geen vrienden en krijgt in haar leven geen kansen; ze wordt als meest opvallende kapo door de camera's op de voet gevolgd. Pannonique is een 'engel', een mooi meisje, welopgevoed, intelligent. Als gevangene wordt ze het pikpunt van spot, de haat én de liefde van Zdena.
Het publiek krijgt er niet genoeg van, want de relatie tussen deze twee meisjes, die elkaar anders nooit zouden hebben ontmoet, wordt een bepalende factor in het succes van deze realityshow.
Amélie Nothomb beschrijft met haar gebruikelijke gruwelijke humor de macabere spelletjes van deze hedendaagse kermis van vermaak.

Mijn mening over het boek:
Schitterend! Chapeau, heel gewaagd om een parodie op realityshows à la big brother en het verhaal van de holocaust aan elkaar te koppelen. Het boek zit echt walgelijk goed in elkaar en stemt tot nadenken. Vergelijkbaar met Boem! van Ben Elton alleen gaat Nothomb nog een stapje verder. Zeker één van haar beste werken die haar stijl uitmuntend typpeert. Het plot wordt geniaal goed uitgewerkt je leest het in één ruk uit. Eerst sta je versteld van het walgelijk idee van waaruit het boek vertrekt en naar mate het plot nadert ben je verbaasd dat het die richting uit gaat. Echt heeeeeeel goed, niet in woorden te vatten. Lees het en laat weten wat je er van vond. 

19:25 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.