29-05-09

De poort naar India - Paul Theroux

india

Op de achterflap van het boek:
Een Amerikaans echtpaar probeert in een Indiaas hotel hun stoffige huwelijk nieuw leven in te blazen, maar raakt verstrikt in geheime affaires. Een man wordt door zijn werkgever naar Mumbai uitgezonden, maar vindt het er verschrikkelijk en probeert de Indiase werkelijkheid buiten te sluiten. Een jonge vrouw wordt op het station van Mumbai door haar reisgenote in de steek gelaten en moet alleen verder reizen. Door een toevallige ontmoeting in de trein krijg haar reis een heel andere bestemming.
Paul Theroux verhaalt in "De poort naar India" op meesterlijke wijze over westerlingen die in India verstrikt raken in een zoektocht naar zichzelf en daarbij hun demonen proberen te verdrijven.

Mijn mening over het boek:
De zoektocht naar je zelf. Het lijkt heden ten dage wel een modeverschijnsel om op reis jezelf te leren kennen. Of je hiervoor speciaal naar India of de andere kant van de wereld moet ben ik niet overtuigd. Het enige wat je moet durven is echt naar binnen kijken en even stil staan. Tijd nemen en niet bang zijn voor wat je zult vinden. Voordeel van op reis gaan is dat je in het geval van de personages uit dit boek hiertoe gedwongen wordt: het echtpaar heeft in India tijd te over om te onthaasten en over de zin van het leven na te denken, de zakenman komt in India alleen te staan en dit gekoppeld aan de cultuurschok zorgt voor de confrontatie met zichzelf, het meisje die alleen verder moet heeft eveneens veel tijd voor zogenaamde innerlijke gesprekken en stelt zich open voor haar gevoel… allen elementen die helpen bij de zoektocht naar jezelf. Sommige zaken worden extreem geschetst in het boek maar op die manier tonen ze aan wat gevolgen van cultuurschok kunnen zijn plus ook de persoonlijke groei waar mensen toe in staat zijn. Jezelf ontdekken is niet altijd een mooi avontuur maar vaak confronterend en pijnlijk. De spiegel kan hard zijn…
Boek waar je veel tussen de regels kunt vinden maar het hoeft niet, op zich zijn het drie leuke verhalen met net dat ietsje meer.

17:29 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.