19-09-09

De grote mysteries van de archeologie – Cnossus Het labyrint van de minnotaurus

machu_cnossus

Op de achterflap van het boek:
Deze unieke reeks presenteert in 10 volumes de 10 belangrijkste archeologische ontdekkingen aller tijden. Elk deel bezoekt de archeologische site zoals ze er vandaag uitziet, bevat het fascinerende verhaal van de ontdekking zelf en maakt vervolgens een boeiende reis naar de oude beschaving uit die tijd in woord en beeld. Gebaseerd op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, met schitterende fotografie en buitengewone 3D-reconstructies.
’Theseus kreeg van Ariadne, die op hem verliefd was geworden, de draad, en leerde hoe hij door de gangen van het labyrint kon lopen. Hij doodde de Minotaurus en voer af…" (Plutarchus)
Het mysterie:
Kreta, de wieg van de minoïsche beschaving, schonk ook het leven aan talrijke mythen, waarvan de bekendste verband houden met de mytische koning Minos en de Minotaurus. De ontdekking van het paleis van Cnossus, met zijn fresco’s, gangen en reusachtige opslagplaatsen, leverde nieuwe discussiestof en maakte deze oude beschaving, die haar naam en faam dankt aan de verhalen over het beroemde labyrint, des te boeiender.
Hoofdrolspelers:
Heinrich Schliemann, de ontdekker van Troje, vond als eerste de precieze locatie van het paleis van Cnossus, maar het legendarische verblijf van koning Minos werd pas blootgelegd door de Engelse wetenschapper Sir Arthur Evans, directeur van het Ashmolean Museum in Oxford. De opgravingen gingen van start in 1900 en duurden tot 1935. Behalve de overblijfselen van het paleis zelf werden er ook tal van andere vondsten blootgelegd.

Mijn mening over het boek:
Griekse mythologieën hebben mij al altijd geboeid dus dit boekje las ik zowat in één ruk uit. Vooral het foto –en beeldmateriaal maakt deze boekjes sterk. Het is een algemene inleiding tot bedoeld om de interesse naar de mysteries verder op te wekken en dit lukt zeker en vast je zou zo je valiezen willen pakken en het vliegtuig op springen.

18:04 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.