19-09-09

In de hel van Guantánamo - Murat Kurnaz

guatanamo

Op de achterflap van het boek:
Als de 19-jarige Murat Kurnaz in 2001 naar Pakistan reist om een Koranschool te bezoeken, heeft hij geen flauw idee welke ellende hem te wachten staat. Kort voor zijn terugkeer wordt hij gearresteerd en naar het Afghaanse Kandahar gedeporteerd, waar hij in een geheime gevangenis zwaar mishandeld wordt. Uiteindelijk brengen de Amerikanen hem naar het gevangenenkamp Guantánamo op Cuba. Bijna zes jaar lang moet de onschuldige Murat deze hel verdragen: verhoren, martelingen, isoleercel, eindeloze vernederingen. Pas in 2006 wordt hij vrijgelaten.
In de hel van Guantánamo is het verbijsterende verhaal van Murat kurnaz. Hij beschrijft op indrukwekkende wijze zijn belevenissen in gevangenschap en geeft een duidelijk beeld van deze wereld zonder rechten.
Murat Kurnaz werd in 1982 geboren in Brmen, als zoon van Turkse immigranten, en volgde een opleiding tot scheepsbouwer. Hij schreef dit boek in samenwerking met Helmut Kuhn jounalist voor Die Zeit.

Mijn mening over het boek:
Als nog maar een derde waar is van wat er in dit boek omschreven wordt, is het een echte schande dat dit anno het 2de millenium kan. Dit is bijna even erg als de concentratiekampen. Uit wat ik afleid uit het verhaal van Murat zitten/zaten er heel wat mensen onschuldig jarenlang vast in deze hel. Daar kan geen verstand bij… Het boek leest vlot maar is niet voor gevoelige lezers.

 

17:37 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.