20-09-09

De grote mysteries van de archeologie – Paaseiland Het mysterie van de stenen reuzen

pompeji_paaseiland

Op de achterflap van het boek:
Deze unieke reeks presenteert in 10 volumes de 10 belangrijkste archeologische ontdekkingen aller tijden. Elk deel bezoekt de archeologische site zoals ze er vandaag uitziet, bevat het fascinerende verhaal van de ontdekking zelf en maakt vervolgens een boeiende reis naar de oude beschaving uit die tijd in woord en beeld. Gebaseerd op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, met schitterende fotografie en buitengewone 3D-reconstructies.
Bij opgravingen onder leiding van Arne Skjolsvold werd op een helling aan de zijkant van de krater Rano Raraku een beeld blootgelegd van een type dat tot dan toe op het eiland nog niet was aangetroffen.
Het mysterie:
Bezoekers aan Paaseiland zijn altijd al geboeid geweest door de Moai, de reusachtige, 2 tot 10 meter hoge stenen beelden die een paar ton wegen. Hun precieze functie is nog steeds niet bekend en het blijft onverklaarbaar hoe een volk met beperkte technologische mogelijkheden erin geslaagd is zulke indrukwekkende monumenten op te richten. Vele raadselen die verband houden met deze beschaving en haar oorsprong blijven ook nu nog onopgelost.
De hoofdrolspelers:
In de achttiende eeuw kwamen de eerste Europeanen in contact met Paaseiland: zeevaarders uit Holland, Spanje, Engeland en Frankrijk kwamen er langs. Later kwamen er uiteenlopende bezoekers: de schrijver Pierre Loti, schattenjagers, missionarissen zoals Eugène Eyraud en tal van onderzoekers, archeologen en etnologen, zoals Alfred Métraux en Thor Heyerdahl.

Mijn mening over het boek:
Mysterieus maar wellicht prachtig eiland. Vele raadsels rond de Moai maken ze natuurlijk extra interessant. Hoe die beelden in godsnaam over het eiland verspreid werden is nog steeds niet opgelost. Ook de cultuur van de eilandbewoners en het verhaal van de langoren en kortoren is boeiend. Veel bijgeleerd wisten jullie dat de oorspronkelijke eilandbewoners kanibalenstreken hadden?

 

10:46 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.