20-09-09

Het diner - Herman Koch


Op de achterflap van het boek:
Vier mensen. Een diner. Een onontkoombare beslissing…
Twee echtparen gaan een avond uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing Verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.
Het diner is een weergaloze roman die de vraag opwerpt in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Herman Koch de lezer een bloedstollende verhaal voor dat zich binnen de tijdspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – waarin de hoofdpersonen onherroepelijk op het noodlot afstevenen.

Mijn mening over het boek:
Een echte page-turner en heel origineel opzet. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken en subhoofdstukken en de hoofdstukken bestaan uit de onderdelen van een diner: aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, digestief en fooi. Heel origineel. Het boek is op een bepaalde manier bij momenten ook erg grappig voornamelijk door het taalgebruik. Het eigenlijke verhaal is eerder tragisch dan komisch. Verrassend plot en spannend tot het einde het duurt ook vrij lang eer je als lezer weet wat er nu precies gebeurd is.

 

11:05 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.