20-09-09

Het Mozart-mysterie - Jörg Kastner

mozart

Op de achterflap van het boek:
Die Zauberflöte is meer dan een opera. Het is een boodschap aan komende generaties. Een boodschap voor het geval we deze strijd verliezen. De ingewijden zullen dat begrijpen als ze de voorstelling zien. En misschien zullen ze ook het juiste voelen als ze de muziek horen. ‘U bedoelt.. je bedoelt, broeder Mozart, dat de muziek een bepaald effect heeft? ‘Dat hoop ik wel, anders heb ik gefaald. Maar omdat je flauwviel toen je de muziek voor het eerst hoorde, hoop ik dat ik op de goede weg ben.’ ‘Maar ik ben de enige die flauwviel.’ ‘Omdat jij een Zonnedochter bent, net zoals je zuster was.’
Op mysterieuze wijze komt een jonge sopraan tijdens de repetities van Mozarts opera Die Zauberflöte in het Wenen van de 18de eeuw terecht. Want door onverklaarbare omstandigheden verliest zij het bewustzijn en komt ze weer bij in het jaar 1791 in het lichaam van hoedenmaakster Luise Heuler. Kort daarop is ze getuige van een moord op een jonge vrouw en wil het toeval dat ze Mozart zelf tegenkomt, samen met de theaterdirecteur Emanuel Schikaneder. Vanaf het eerste moment voelen Luise en Mozart zich tot elkaar aangetrokken.
Dan komt Luise op het spoor van een samenzwering van Vrijmetselaars rond Mozarts meesterwerk Die Zauberflöte. Twee rivaliserende Geheime Loges bestrijden elkaar op leven en dood. Steeds verder dringt zij tot de geheimen van dit Vrijmetselaarsconflict door, waar ook Mozart zelf deel van uitmaakt.
En dan blijkt dat de opera zelf de sleutel tot het conflict is en dat de symboliek van de compositie een magische werking heeft in de strijd tussen goed en kwaad…
Een spannende reis door de tijd, een magische liefdesroman en een pakkende historische thriller..

Mijn mening over het boek:

Een heel meeslepend boek. Het plot zit heel goed in elkaar en de info wordt je op gepast tempo doorgegeven. Net als het hoofdpersonage val je van de ene intrige in de andere en op den duur weet je niet meer wie de goede of de slechten zijn. Tot alle puzzelstukjes met de tijd in elkaar vallen. Echt heel goed boek, bijna in één ruk uitgelezen. Bijkomend voordeel ik heb opera op een andere manier leren kennen. Bij het boek zit een cd met de hoogtepunten van Die Zauberflöte en ook al is opera mijn ding niet ik heb de cd helemaal beluisterd en het viel mee ;o)).

 

11:00 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.