22-11-09

WIJ - Elvis Peeters

wij

Op de achterflap van het boek:
Aan het begin van de zomer trekt een vriendengroepje – vier meisjes, vier jongens – naar een viaduct voor een onschuldig experiment. De meisjes zwaaien naar de auto’s terwijl ze hun rokjes steeds uitdagender optillen, de jongens kijken toe. Aanvankelijk heerst er teleurstelling over het resultaat: slechts enkele automobilisten toeteren of slingeren. Maar de volgende dag is het raak. De meisjes veroorzaken een fatale kettingbotsing.
In deze rauwe, nietsontziende roman ontdekken acht jongeren hoe machtig hun lichaam is. Ze spelen, manipuleren, hoereren. Zelfs wanneer één van de maisjes de steeds verdergaande, perverse experimenten niet overleeft, biedt de normloosheid houvast. Tot ook die gaat vervelen.

Mijn mening over het boek:
WIJ is een raar boekje... Er over, net wel of net niet? Een karikatuur van hoe we afstevenen op een totaal normloze maatschappij en de gevolgen ervan?! Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal uit, in ieder geval stemt het tot nadenken... Taalgebruik is soms heel direct maar ook vaak heel literair en zelfs beetje filosofisch. Paar voorbeeldjes:

"Tijd is er, of je hem gebruikt of verliest, wat maakt het uit?"

"De dagen worden korter, de nachten langer, ten slotte blijft de som vierentwintig uur, we winnen niets, we verliezen niets, we blijven niet langer in bed, we gaan niet vroeger slapen, we staan niet later op. Ook het licht wordt niet minder, het is alleen wat vaker elektrisch"

 Dit alles geeft het boek nog een extra dimensie. De schrijver wil ons een geweten schoppen door te tonen waar we heen evolueren met ons grenzenverleggende normen en norm vervaging. Maar hoe keer je die evolutie terug om? Wat als het abnormale steeds meer als normaal ervaren wordt? Niks de mensen nog echt raakt, alles kan en verveling mensen zo ver drijft dat ze de vage grenzen die er zijn steeds vaker overschrijden?

15:37 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.