22-12-09

Mis en place - Margot Vanderstraeten

mise_en_place

Op de achterflap van het boek:
"Wie ben ik behalve mijn herinneringen? En wat zijn herinneringen anders dan ingrediënten: iedereen brouwt er zijn eigen favoriete potje van. Smaken die niet bevallen, worden met andere gecompenseerd."
In Mis en place beschrijft Margot Vanderstraeten het bestaan van de succesvolle driesterrenchef Victor Werner (62). Victors leven staat volledig in het teken van de gastronomie; als het op lekkernijen van de keuken aankomt, is alleen perfectie goed genoeg. En zelfs dan.
Maar aan Victors succes kleeft een verleden. In 1958, als Victor twaalf is, verliest hij zijn vader bij de ramp in de champignongroeve van Roosburg. Victor heeft de dood van zijn vader – en het verdriet van zijn moeder – nooit kunnen verwerken. Het doorgedreven perfectionisme van de chef is een manier om het verleden te vergeten. Tot op een dag zijn zus Louise overlijdt, en dat verleden weer opborrelt.
Mis en place is een roman over het verpletterende gewicht van de leugen, over leven met schuld en boete, en ook over de trucs van het geheugen. De werkelijkheid van de jaren vijftig staat centraal, net als de barsten in de arbeidersveiligheid en morele waarden destijds. Dit alles is verweven met de geneugten van de astronomie.

Mijn mening over het boek:

Meerdere literaire Michelinsterren waard, meesterwerkje! Alleen jammer dat het laatste hoofdstuk met name het alternatieve einde niet in het boek opgenomen is en alleen op de website van de schrijfster te lezen valt. Heel irritant als je de laatste bladzijden op de trein aan het lezen bent. Er zijn andere trucs om lezers naar je website te lokken. Het boek zelf en de schrijfstijl zijn prachtig je wordt volledig in de sfeer ondergedompeld en het verhaaltempo is ideaal ik heb het boek bijna in 1 ruk uitgelezen. Paar doordenkertjes ook, kortom spek naar mijn bek een boek om bij te watertanden…

 

16:35 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.