17-01-10

De Welwillenden - Jonathan Littell

welwillenden

Op de achterflap van het boek:
In "De Welwillenden" geeft Max Aue een minutieus verslag van alles wat hij tijdens de oorlog als ‘functionaris van de dood’ heeft meegemaakt. Aue schrijft om na te gaan ‘of hij iets kan voelen, of hij nog kan lijden’ na alles wat hij, als gezagsgetrouwe, in opdracht van zijn land heeft moeten doorstaan.
In "De Welwillenden" worden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog beschreven vanuit het perspectief van de dader; dat gegeven, gecombineerd met een duizelingwekkende kennis van details, maakt dit boek tot een zeldzaam literair monument.

Mijn mening over het boek:

Superboek, bij momenten weet je niet of je er van moet houden of er van moet walgen maar het is heel sterk geschreven en laat je niet los. Het blijft boeien, verbazen en vragen oproepen over hoe het zo ver is kunnen komen… Niemand zal onberoerd blijven bij het lezen van dit boek, het blijft nazinderen en stemt tot nadenken. Een boek die iedereen zou moeten gelezen hebben. Een boek die aantoont dat de mens veel duistere kanten heeft. Wat er gebeurd is valt nooit goed te praten, dit probeert de schrijver ook niet, hij probeert alleen aan te tonen hoe ‘makkelijk’ een mens tot bepaalde gruwels te overhalen is en wat het met een mens doet. Niet alleen de overlevende slachtoffers zijn getekend voor het leven ook de daders zijn er ziek en gestoord uit teruggekeerd hetzij dan voornamelijk psychologisch. Wat hen natuurlijk niet vrijpleit, schuldigen moeten gestraft worden en we moeten met zijn allen vermijden dat dergelijke geschiedenissen zich niet kunnen herhalen. Maar zullen we daar ooit in slagen…

 

13:33 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.