19-02-10

De Geheime Geschiedenis van de Wereld - Jonathan Black

geheimegeschi

Op de achterflap van het boek:
De invloed van geheime genootschappen is veel groter dan we denken… De geschiedenis wordt geschreven door de winnaars. Maar wat als alles wat ons verteld is slechts een deel van het verhaal is? En als dit het verkeerde deel is?
In dit opzienbarende nieuwe boek maakt Jonathan Black een fascinerende intellectuele reis. Mat als uitgangspunt dat veel van wat wij geleerd hebben onwaar is, geeft hij een alternatieve wereldgeschiedenis. Die is namelijk behouden gebleven in het gedachtegoed van geheime genootschappen en mysteriescholen vanaf de vroegste tijden tot nu – als je er oog voor hebt.
Met talloze gegevens uit de natuurwetenschap, religie, psychologie, histografie en filosofie haalt hij een gedeelte van ons culturele erfgoed dat lange tijd verborgen is geweest terug naar de oppervlakte. Hij vindt voorbeelden in Griekse en Egyptische mythologie, joodse folklore, vroeg-christelijke genootschappen, rozenkruisers en vrijmetselaars. Black toont aan dat de geschiedenis zoals we die kennen op een revolutionaire manier herzien moet worden, en komt met bewijzen uit duizenden jaren aan verborgen wijsheid…

Mijn mening over het boek:

Mysterieus is één van de woorden waarmee je dit boek kunt omschrijven. De evolutie van de mens en de wereldgeschiedenis bekeken door een andere bril. Eentje die ons ook aantoont dat geschiedenis nogal gemakkelijk wijzigt al naar gelang de verteller ervan. Leest heel vlot en hier en daar heb je wel een aha-moment, er zitten veel levenswijsheden in vervat maar of dit nu dé geschiedenis en de bijhorende voorspellingen is? Wie zal het zeggen, de tijd zal het uitwijzen. Sommige ideeën zijn aanneembaar andere lijken toch een beetje ver gezocht maar ook weer niet onmogelijk… Boek die je tot nadenken stemt en je niet zo makkelijk los laat. Ik heb er van genoten maar heb me tevens voorzien van de nodige kritische geest en toch ook wel een beetje zout bij het verwerken ervan. Wel een aanrader voor wie met een kritisch oog wil lezen.

16:52 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.