10-12-10

De werkplaats van de duivel - Jáchym Topol

topol.jpg

Op de achterflap van het boek:
Actuele roman, gebaseerd op de gruwelijke historie van de Tweede Wereldoorlog, van één van de grootste hedendaagse schrijvers.
De verteller in deze roman is geboren en getogen in het Tsjechische Theresienstadt, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het beruchte concentratiekamp werd ingericht. Het is een stad vol onderaardse gangen, catacomben, barakken en geheime plekken. Om de in verval geraakte stad van de ondergang te redden wordt de herinnering aan de oorlog commercieel uitgebuit. De verteller wordt ook uitgenodigd om toeristen te helpen lokken naar Wit-Rusland, waar de duivel zijn werkplaats had, en waar zich vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog slachtingen hebben voorgedaan die de bevolking hebben gehalveerd.
De werkplaats van de duivel is geschreven in een daverend tempo en met een enorme verbeeldingskracht. Topol is een meester in het oproepen van een hypnotiserende, hallucinante sfeer met sinistere beelden en hij stelt de beklemmende vraag: kan wat toen is gebeurd, ons weer overkomen?

Mijn mening over het boek:

Een boek die stemt tot nadenken en aantoont hoe het verleden een rol blijft spelen in het hedendaagse denken en doen van mensen. Zeker een aanrader voor wie graag verhalen uit oorlogstijd leest.

17:07 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.