12-03-11

American Psycho - Bret Easton Ellis

psycho.jpg

Op de achterflap van het boek:

Zijn eigen uitgever wilde American Psycho niet publiceren, hoewel hij Bret Easton ellis al een voorschot van 300 000 dollar betaald had. Na de publicatie bij een andere uitgever (1991) oogstte het boek een storm van protest, met name van vrouwengroeperingen. Ze verweten Easton Ellis dat hij volkomen emotieloos en onbetrokken de gruwelijkste wreedheden had beschreven. Het hoofdpersoon uit de roman, Patrick Bateman, is voor de buitenwereld een keurige, aantrekkelijke en slimme jongeman, die in de financiële wereld een vermogen bijeen heeft geaard. Overdag leeft hij daarnaar: hij geeft zich over aan het vlottejongensleven van dure restaurants, dure auto’s en dure sportscholen. Maar ’s nachts verandert hij in een waar beest, een seriemoordenaar, die verschrikkelijke dingen met zijn slachtoffers uithaalt. Het boek is een zwarte komedie over het oppervlakkige leven in onze moderne tijden, en vooral over de schaduwzijde ervan.

Mijn mening over het boek:

Dit boek heeft me veel minder bekoord dan Minder dan niks het debuut van Bret Easton Ellis. Ik stoorde mij enorm aan de suppergedetailleerde beschrijvingen van de kledij van de hoofdpersonages.
Misschien heb ik de boeken in de verkeerde volgorde gelezen of had ik gewoon te hoge verwachtingen van deze klassieker. Ik vraag me af of er heden te dage ook nog protest zou zijn op dergelijke literatuur. Ik vrees van niet…

11:30 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.